! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mästarmöten i flera lager Lira Gillar

Charles Lloyd & The Marvels + Lucinda Williams

Vanished gardens

Skivbolag: Blue Note
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 19 sep 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Saxofonisten Charles Lloyd och sångaren och låtskrivaren Lucinda Williams möttes backstage på Lobero Theater i Santa Barbara. Lloyd och hans band The Marvels hade spelat färdigt när Williams dök upp och de två fann varandra. En lycklig slump kanske, men Lloyds gamla vapendragare gitarristen Bill Frisell och Greg Leisz, steel guitar-gigant, hade också samarbetat med Williams. Anyway …
Det här är en fantastiskt fin skiva, där Williams recyclar några sånger, vilka varvas med instrumentala pärlor från Lloyd & The Marvels. Som grädde på moset bjuder den 80-årige Lloyd och Frisell på en briljant duotagning av Theo Monks Monk’s mood innan Williams gör dem sällskap i Jimi Hendrix Angel.
Det är en så osannolikt gedigen och vacker skiva att jag ogärna vill lyfta ut enskildheter, men Williams fina Ventura är magnifik. Hon sjunger den med en röst som tycks nära att brista; Lloyd är snart där för att göra den ångestridna kvinnan sällskap på hennes väg längs Ventura Boulevard. Hans ton är varm, klar och med en oemotståndlig skörhet.
För vänner av gitarrspel finns här förstås massor att glädjas åt. Frisell och Leisz är mästerliga i sitt sätt att fånga stämningar och lägga stråk av färg runt Williams röst. Över huvud taget är bandet, med Eric Harland, trummor, och Reuben Rogers, bas, en ren fröjd att lyssna på.

Annonser