! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Blandad kompott

Diverse Artister

Urgent jumping! East African musiki wa dansi classics

Skivbolag: Sterns Africa
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 4 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I slutet av 1970-talet spelade Archimedes Badkar in plattan Bado Kidogo med Afro 70. Afro 70 hade tidigare varit ett band, populärt i framförallt östra Afrika under första halvan av 1970-talet, men när nämnda skiva spelades in var det i princip endast ledaren Patrick Balisidya som representerade gruppen. Jag vet inte riktigt vad som hände sedan med Balisidya i Sverige, men jag hittar uppgifter om att han avled 2004 i Dar-Es-Salaam.
Afro 70 är ett av många band från Kenya och Tanzania som dj:n och kännaren John Armstrong har valt ut på Urgent jumping! Syftet är att lyfta fram östafrikansk sjuttiotalsmusik, vilket Sterns har gjort tidigare på ett otal skivor, som med bengabandet Shirati Jazz, Förutom rent östafrikanska angelägenheter är det ett och annat kongolesiskt band som tagit sig in bland de 27 låtarna på skivan, musiker som blev poppis i Nairobi och Dar-Es-Salaam och flyttade dit.
Kongoinfluenserna är tydliga på en hel del spår, häftigt att höra hur elgitarr efter elgitarr ringlar iväg på det där typiska Bengasättet även om mycket av rötterna till den typen av dansanta, melodiska gitarrsolon härstammar från Franco, Dr Nico och andra Kongomusiker.
Det finns således låtar på lingala, men merparten är på swahili. Sunburst sticker ut, afrorockbandet vars musik nyligen åtyerutgavs. L’Orch Dar International har med fem låtar, inget fel på musiken, ett band som skiftade mellan stilar på ett spännande sätt, men samtidigt konstigt när Armstrong har fått tillgång till över tusen låtar.
Det är en bra samling, som väcker en längtan till att i detalj dyka ner i vissa regioner och scener, men det är slappt att ta med ett par låtar som figurerat på andra samlingar, dåligt med information i häftet, och urvalet är inte lika oklanderligt som man vant sig vid från kvalitetsetiketter som Analog Africa, Soundway och Strut.

Annonser