! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Akustisk duo.

Smith & McClennan

Unplugged

Skivbolag: White Fall
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 13 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I femton år har skotska folksångerskan Emily Smith samarbetat med sin musikaliske partner och tillika make nyazeeländaren Jamie McClennan, både på skiva med andra medverkande musiker, och på scen där de oftast framträder ensamma.
En återkommande fråga från konsertpubliken har varit om de har gjort några skivor som låter som den duo man precis hade sett. Eftersom så inte var fallet, tyckte Smith och McClennan att det skulle vara en perfekt produkt att fira sina femton år med.
Unplugged är kort sagt ”en kväll med Smith & McClennan”. Visserligen är skivan inspelad i studio, men den följer låtlistan från konserten de spelade kvällen innan. En back-to-basics, nedskalad, akustisk liten pärla, bestående av tre traditionella sånger plus sex sånger av McClennan.
Den inledande While roving on a winter’s night sätter tonen för skivan med Smiths klara, lätt krusiga röst till eget dragspel, med McClennan på gitarr och harmonisång. Den överträffas bara av den andra traditionella sången, Rere’s hill, närmare slutet av skivan.
McClennans sånger är influerade av amerikansk country, vilket på ett sätt är synd, när en av sångarna är en av Skottlands bästa folksångare. Men det fungerar riktigt bra på sångerna The sweetest girl och Firefly, där Smith och McClennan sjunger gemensamt, i harmonier. När McClennan sjunger förstastämman vill man gärna höra mer av Smith, med undantag av känslostarka The dying tramp, där han nästan helt själv lyckas skapa stämningsfull dramatik.
Skivan avslutas med en vacker version av John O’Dreams av Bill Caddick (före detta Albion Band, Home Service). Ett särdeles lyckat och stämningsfullt val.

Annonser