! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Offensivt storbandsspel

Outi Tarkiainen & Norrbotten Big Band

Unpainted portraits

Skivbolag: Prophone/Naxos
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 27 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sen söndagkväll och jag lyssnar till Norrbotten Big Bands Unpainted portraits med 2017 års composer in residence Outi Tarkiainen samtidigt som reprisen av årets första fotbollsderby rullar på datorn. Fungerar osedvanligt bra när blåssektionen trycker på simultant med anfallen mot motståndarkassen.

Kompositör Tarkiainen har förmåga att utnyttja bandets offensiva styrka samtidigt som hon kan använda bandets stabila grundspel, men så har hon också tillgång till en centrallinje av absolut högsta klass: pianisten Adam Forkelid och trumslagaren Sebastian Ågren med trumpetaren och flygelhornisten Dan Johansson bakom Robert Nordmark och Håkan Broström.

Här har den konstnärliga ledaren Joakim Milder hittat en linje som kan improvisera utifrån förefintlig matchplan och samtidigt skapa lyrik av en robust 4-4-2-uppställning. Minna’s dream – skriven till den första kvinnliga journalisten och författaren som skrev på finska – känns som ett senkommet syskon till den musik Lars Gullin utvecklade under tidigt 1960-tal.

Annonser