Skivrecension

Universal cycle
Jazz

Eple Trio

Universal cycle

Skivbolag: Shipwreckords
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 30 nov 2014

Dela den här recensionen:

Universal Cycle är norska Eple Trios fjärde skiva. I år firar de tio år som grupp. Bandet består av Andreas Ulvo (piano), Sigurd Hole (bas) och Jonas H Sjøvaag (trummor) – men på vissa av spåren på skivan har de fått förstärkning av Mathias Eick på trumpet och Ivar Grydeland på gitarr.
Eple Trio spelar en vacker och starkt stämningsskapande jazz med tydliga rötter i den nordiska jazzens klanger och tonspråk, reflekterande sjöarna, de stora skogarna, kylan, tystnaden och det stilla vemod som de tillsammans så sakta frammanar inom oss. Musiken går hand i hand med det av Sjøvaags naturfotografier prydda konvolutet.
Ljudbilden är tung och fyllig, musiken allvarlig och klar, och med fina synkroniserade bas- och pianoteman. Här och var kan man höra vissa inslag från folktoner sippra igenom i det rena och precisa spelet som kanske får en att tänka på en pianist som Jan Johansson.
Kompositionerna är skrivna av Ulvo och Sjøvaag och gör sig bra i de fina arrangemangen. Hole varierar snyggt mellan att spela både med stråke och fingrar på basen. Ibland är det så fint att det nästan är smärtsamt – som i baspartierna på låten Tippler’s insomnia där tonerna går över i ljusa övertoner på ett sätt som nästan påminner om en röst som spricker. Det är skört och sårbart och strålande.


Fler recensioner

Annonser