! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Östeuropeisk klangvärld

Fran & Flora

Unfurl

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 27 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

De båda engelska musikerna Flora Curzon på violin och Franceska Ter-Berg på cello, har länge rört sig inom ett folkligt förnyande område, stundtals med experimentell inriktning. Med denna bakgrund söker de sig på sin debutskiva tillbaka till den traditionella östeuropeiska musikens stämningslägen. Komplexa melodiska uttryckssätt och varierad rytmik från Transsylvanien, Rumänien, Grekland och Armenien finns som underströmmar i duons musik, liksom även från klezmer. De har bakom sig en musikalisk inskolningsresa runt i dessa länder och har lagt en passsionerad grund för sin musik. Många av regionens musiker har bidragit med lärdomar ur sina traditioner.

Fran & Flora ger sig in i det östeuropeiska äldre musikarvet med ett hängivet förhållningssätt. Deras genuina intresse för modala skalor gör dem självklart känslomässigt hemmastadda i musikformen. Deras egna musikaliska erfarenheter finns som grund i hur de vill utveckla musiktraditionerna de nu spårar upp i Östeuropa.

I botten av deras geografiskt utspridda låtmaterial finns den ständigt närvarande bordunatmosfären. Låtarna har en oupphörlig laddning som driver musiken framåt. Melodierna tycks präglade av ett tidlöst vemod som de håller kvar med sitt känsliga stråkspel. Inslag av modern elektronika i flera nummer ger traditionsmusiken en oväntad kvalitet in i nutiden.

Annonser