! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkliga flöjter

Gunnar Stenmark

Under fästet blå

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 2 okt 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En cd innehållande hela 37 låtar från diverse platser och människor i framför allt norra halvan av Sverige, inspelade i Sunne kyrka, Frösö församling, och i första hand på flöjt. Detta för att, som Gunnar Stenmark skriver i cd-häftet, inspirera till en utökad repertoar hos pipspelare. Och skicka mig genast en härjedals-, offerdals-, månmarka-, eller laxvikenpipa är en första tanke jag sänder Stenmark.
Men min köplust stillar sig och jag fortsätter lyssna på denna så inspirerande skiva och hittar en hel mängd låtar jag gärna skulle vilja ge mig på men inser att det är minst lika trevligt att lyssna på skickligare musiker som att göra egna taffliga försök.
Låtarna är inte bara inspelade av Stenmark själv utan även av en mängd skickliga flöjtister, ingen nämnd och ingen glömd. Ibland med komp på stränginstrument. Men det går ju inte att låta bli att nämna Dan Lundberg som är en mästare när det gäller allt som går att blåsa i och samtidigt få en låt ur – och som varit med att konstruera dubbelflöjten Stenlundapipan som vi får njuta av i en halling komponerad av flöjtisten själv.
Flöjtbyggare Stenmark är minst lika skicklig. Kul att det kommer lite solofolkflöjtskivor nu för tiden, fiolerna kan gott maka på sig lite för variationsrikedomens skull. Den kan man förresten inte klaga på här heller.

Annonser