Skivrecension

Uncle John’s Band
Modernism på vingar

John Scofield

Uncle John’s Band

Skivbolag: ECM/Naxos
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Det finns en kantig skönhet i John Scofields spel, och en ruggad yta, hur eleganta hans vägval än är. Så är han också något av en rocker i förklädnad.

Här bjuder han i trioformat på en härligt frisinnad blandning av Leonard Bernstein, Miles Davis, Bob Dylan, Neil Young och Grateful Dead (titellåten).

Scofield väljer förstås musik han gillar och han är inte det minsta ängslig för det till synes enkla; all musik som är välgjord fungerar att improvisera kring, och det gör han, strålande trummisen Bill Stewart och basisten Vicente Archer på ett mycket fruktbart sätt. Faktum är att det låter som om Scofield njuter lika mycket av att mejsla fram de där välkända melodierna som att ta dem på en soloåktur.

Formmässigt litar de tre fullt på varandras instinkter och det mesta rullar på som om mycket lite finns på papper. Jag lyssnar på Back in time, ett av ett halvdussin Scofield-original. Det låter som något gammalt vilda västern-tema som han omedvetet skruvat till som sitt eget. ”Det låter lite folkloristiskt”, skriver han, ”som det kan bli när man komponerar på gitarr.” Eller har sett många westernfilmer som ung. 

Uncle John’s band är John Scofields tredje platta i eget namn på ECM. Mycket njutbar.


Fler recensioner

Annonser