Skivrecension

Un autre monde
Musik från världen

Naïssam Jalal & Rhythms of Resistance

Un autre monde

Skivbolag: Les couleurs du son
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 28 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Naïssam Jalals musik dansar fram med kvicka bestämda steg på säkra fötter. Tydliga trådar från arabiska och nordafrikanska rötter. Flöjtklangerna dominerar och övriga instrument bäddar bekvämt runt dem, men tar också egen plats i ett dynamiskt samspel.

Musikerna som spelat ihop i tio år kommer helt eller delvis från Frankrike, Syrien, Marocko och Tyskland. Naïssam Jalal står för kompositioner, text och arrangemang, spelar flöjt, ney-flöjt, deklamerar och sjunger. Vi hör också Mehdi Chaib på tenor- och sopransaxofon och metallkastanjetter, Karsten Hochapfel på gitarr och cello, Damien Varaillon på kontrabas, och Arnaud Dolmen på trummor.

Un autre monde, en annan värld, är en dubbel-cd. Den första är inspelad i studio med gruppen i juni 2020, den andra kommer från två live-upptagningar där de spelar med Orchestra National de Bretagne några månader tidigare. Tre stycken finns på båda skivorna. Något vassare gruppspel på studioinspelningen.

Lockande toner, högt tempo och intensitet växlar med slingrande avspändhet och förundran där övertrycket ibland pyser ut. Drömmande gitarrsolon och flöjten som spinner en kokong runt lyssnaren, frenetiskt träblås.

De vill ha en annan värld. Promenade au bord du rêve börjar eftertänksamt, växlar upp och banar väg för den centrala och mycket aktuella D’ailleurs nous sommes d’ici med raderna, här översatta från franska, ”… från någon annanstans, vi är härifrån, frön från fjärran, vi är ert timmer av idag…”.

Självsäker, gripande och politisk. Musikaliskt en smula lättflytande, kunde därför lätt ha hamnat under min radar.

Annonser