! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Lyckad sorti

Salif Keita

Un autre blanc

Skivbolag: Naïve
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 15 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Salif Keitas Sverigebesök i mars var välkommet, och inte bara för att han varit en ganska sällsynt gäst. Nu visar det sig att nya skivan Un autre blanc blir den store Malisångarens allra sista studioalbum. I augusti 2019 fyller Salif Keita 70 år och tackar för sig efter en karriär som gått nästan som på räls sedan tiden i Super Rail Band de Bamako för ett halvt sekel sedan. Att Keita därefter blev medlem i bandet Les Ambassadeurs är minst sagt talande, då det är svårt att föreställa sig en annan artist som i lika hög grad agerat just ambassadör för Västafrikas musik.
”Ett annat vitt”, som albumtiteln översätts, kan tolkas som en syftning på att Salif Keita är albino; ett faktum som gav honom en tuff start trots att han föddes till prins i byn Djoliba. Musiken blev hans väg ut ur fördomarnas förtryck, så till den milda grad att han faktiskt är en av de stora pionjärerna inom afrikansk musik.
Gäster på nya skivan är benin-franska sångerskan tillika Talking Heads-fantasten Angélique Kidjo, franske afro-trap-rapparen MHD, nigerianska afropopsångerskan Yemi Alade, sydafrikanska manskören Ladysmith Black Mambazo samt den ivorianske reggaesångaren Alpha Blondy.
Men mest av allt bevisar Salif Keita en gång för alla att han är en av de stora. För detta är en lyckad skiva och en värdigare sorti är svår att föreställa sig.

Annonser