! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Smooth jazz

Urban Soul

Two

Skivbolag: Prophone/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den radiovänliga genren smooth jazz är i hög grad en amerikansk företeelse även om det finns några musiker i Sverige som företrädesvis spelar musiken. En del kanske inte ens vill kalla det för jazz – det är ganska långt från det fria improviserandet där rytmen får släppas lös och inte följer givna mönster. Smooth jazz har utvecklats ur jazzrock och fusion och har stora likheter med ett visst slags slick soul och pop.

Trumpetaren Jonas Lindborg och saxofonisten Andreas Andersson skapade 2015 gruppen Urban Soul och nu kommer deras andra skiva. En utmärkt sådan, här finns allt man kan önska sig av smooth jazz av gott märke; härliga grooves, smittande melodier och souliga solon. Smakfullt och varierat.

Till sin hjälp har de en imponerande skara musiker, 25 stycken närmare bestämt, bland andra några stora stjärnor i genren såsom gitarristerna Mike Landau och Jojje Wadenius, sångaren Bill Champlin och Mezzofortes basist Jóhann Asmundsson.

Bakom trummorna i de flesta låtarna sitter Per Lindvall och bidrar till det sköna flytet. Att få till just skönt flyt är kanske det viktigaste i denna typ av jazz och det får man till fullo på denna skiva! Inte alls dumt.

Annonser