Skivrecension

Tusona: Tracings in the sand
Panafrikansk dansmusik

Mokoomba

Tusona: Tracings in the sand

Skivbolag: Outhere Records
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Niki Tegeland
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

För runt tio år sedan slog zimbabwiska sexmannabandet Mokoomba igenom internationellt och har sedan dess turnerat flitigt världen över. Med sitt nysläppta fjärde album är de definitivt inga nykomlingar, men tveklöst fortfarande södra Afrikas hetaste band. Albumets låtar sjungs på flera olika lokala bantuspråk, bland annat på luvale, shona och nyanja.

Albumtiteln speglar bandets önskan att hysa respekt för de traditioner de vuxit upp med. Tusona är namnet på ett uråldrigt teckenspråk som ritas i sanden i samband med de initationsceremonier som genomförs i delar av södra Afrika. Flera låtar på albumet hedrar den zimbabwiska kultur som format dem. Låten Makisi hänvisar till den traditionella dansanta maskerad med samma namn som representerar bortgångna förfäder som välkomnar byns unga pojkar till vuxenlivet. Makisimaskeraden finns med på Unescos lista över kulturarv, men riskerar på grund av bristande engagemang från yngre generationer att gå förlorad. Lyckligtvis har Mokoomba som mål att nå ut till resten av världen och fortsätta att ge liv åt traditionen genom att väva in nya influenser. 

Frontsångaren Mathias Muzaza visar upp spännande röstdimensioner på flera spår där han backas upp av harmonisk stämsång från resten av bandet. De levererar luftig afrobeat och soukous som med tiden vuxit att bli ett klassiskt Mokoomba-sound. Bandet turnerar i höst och gör två spelningar i Sverige i mitten av oktober, missa inte det!


Fler recensioner

Annonser