! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Modern gaelisk duo Lira Gillar

Brian Ó hEadhra & Fiona Mackenzie

Tuath

Skivbolag: Naxos World
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 29 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Duon Brian Ó hEadhra (sång, bodhran) och Fiona Mackenzie (sång) är båda etablerade singer-songwriters, med hemvist i de skotska högländerna. De blandar sina traditionella gaeliska rötter med andra musikaliska genrer, inklusive nordiska, östeuropeiska, americana, indie och elektronika, till en egen stil som känns både personlig och ny (även om de faktiskt kan få mig att tänka på både gruppen Mouth Music och Dead Can Dance).

Deras andra album, Tuath, är en hyllning till de gaeliska nordländerna. Med drömska harmonier, moderna tolkningar av forntida gaeliska texter och sånger (med härligt smakfulla syntar), samt eget nyskrivet material, utforskar Ó hEadhra och Mackenzie kopplingarna mellan gaelerna och deras närmaste grannar.

Tuath består av såväl nya låtar på gaeliska som traditionella melodier inspelade på irländska, danska (Hemmelig luke), norska (Godfâder vil jâ priza) och galiciska (Rosa das rosas). Med antika och moderna texter om historiska och mytologiska figurer, mental hälsa, hopp, mänskliga rättigheter och kärlek, förenar Ó hEadhra och Mackenzie gången tid, nutid och framtid med musik som spänner från bodhran- och slagverkskomp till mer, genomarbetade arrangemang för fiol, mandolin, gitarr, piano, syntar och programmerade rytmer.

Annonser