Skivrecension

Tryptica
Space-jazz-rock Lira Gillar

Nebulosa Extensions

Tryptica

Skivbolag: Förfallet Records
Format: LP/DL
Recenserad av: Jonas Persson
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

En utomordentlig blandning mellan vintrig nordisk jazz och spacerock? Utan tvekan! Joel Fabiansson – låtskrivare, gitarrist och syntspelare i Nebulosa Extensions – har med sina medmusiker (Donovan von Martens – bas; Vegard Lauvdal – trummor; Sara Nilsson – fiol; Anna Malmström – klarinett; Anna von Hausswolff – sång på låten Ancient call) kreerat musik som går rätt in i den strålande mörkerådran. Ljudlandskap som andas ambienta och kosmiska konnotationer. Tillsammans med jazz- och rockmelodier i ett inte alltför snabbt tempo gör det att jag faller för denna skiva. Tryptica tilltalar mitt svartrockiga postpunks-jag. Och mitt jazz- och progghjärta. 

Det kan te sig klyschigt, men musiken tar verkligen med mig på en resa. En inre kroppslig resa (tryptic har att göra med något enzym), ända ut i den nebulosiska rymden.

Joel Fabianssons stilfulla gitarrspel är en återkommande fast punkt i denna rymd. Till det en massa härliga syntljud och suggererande rytmer; som tillsammans levandegör Fabianssons till höres enkla, men intrikata, melodier och harmonier.  

Det är just det: en enkel musikalisk ansats i händerna på denna orkester skapar spänning och lugn i samma andetag. Att få vila i musik samtidigt som musiken skapar estetiska aha-upplevelser. En mycket bra skiva!


Fler recensioner

Annonser