Skivrecension

Triptyk
Mångskiftande stort band

Frode Haltli  Avant Folk

Triptyk

Skivbolag: Jazzland
Format: CD/LP/DL 
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 23 feb 2024

Dela den här recensionen:

Dragspelaren Frode Haltli är en osedvanligt mångsidig musiker och kompositör, och i bandet Avant Folk ryms mycket av det han sysslar med. Efter ett kort intro finns fem låtar på den nya skivan, men flera av dem är långa och föränderliga. I titelspåret finns enbart dragspel, elgitarrer, kontrabas och trummor, och under lysande gitarrsolon av både Oddrun Lilja Jonsdottir och Juhani Silvola byggs musiken upp från det avskalat vackra till kraftfull rock. 

När resten av ensemblen tillkommer i andra spår, med trumpet/bockhorn, fiol, hardingfela, altsax, och Hammondorgel/synt, tar musiken än fler uttryck. Prillar bygger på ett tungt basgroove, Rolf-Erik Nystrøm drar iväg i ett rått saxsolo medan Hildegunn Øiseths solo på bockhorn är mer atmosfäriskt med dragspel, gitarr och klaviatur som flippar ur allt mer i bakgrunden. När riffet till slut återkommer efter sisådär nio minuter blir allt ännu stökigare och brötigare.

Folkmusikelementen är inte lika närvarande på denna tredje skiva med Avant Folk som tidigare, men det förvånar inte heller med ett band vars musik ständigt skiftar form.

 


Fler recensioner

Annonser