! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svensk folkmusik

Svanbo Fridolfsson Olsson

Trion

Skivbolag: Eget bolag
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 21 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När det gäller den svenska folkmusiken måste jag erkänna att jag helst lyssnar på de lite djärvare nydanarna, genom åren har Kebnekajse och Filarfolket fångat mitt största intresse. Men även en hel del enklare, mer traditionellt spel, väl värt att ha i skivhyllan för att plockas fram vid rätt tillfälle. Kombinationen fioler och dragspel, däremot, tillhör väl kanske det jag undvikit. Men det har hänt att det funkat, med rätt musiker. Framför allt vill det då till att det är en dragspelare utöver det vanliga.
Jan Fridolfsson är ingen ekvilibrist, men är alldeles utmärkt som kompmusiker. Lyhörd för herrarna Ulf Svansbos och Jan Olssons fiolstämmor och förmågan att få fram lite tyngre men ändå melodiska tongångar ur bälgaspelet. Dock är kanske detta musik mer för dansgolvet än för hemmalyssnandet.
Till skivans fördelar hör det faktum att precis som det var bra att Nils och Olof Andersson producerade Svenska Låtar, med musik från nästan hela landet, så är det kul att den svenska folkmusiken täcks upp geografiskt med hjälp av skivutgivning även från ett doldislandskap som Västmanland. Avslutande Spela in glöggkitteln är för övrigt märkligt lik Äppelbogånglåten.

Annonser