! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Urbana meditationer

Joe Lovano, Marilyn Crispell & Carmen Castaldi

Trio tapestry

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 12 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Man kunde tänka sig att en komposition med titeln Razzle dazzle skulle vara lite röjigare än denna trios varsamt forskande övningar. Men så är det på denna vackra, välspelade och … introspektiva skiva. Det är något av en kursändring för tenoristen i tungviktsklass Joe Lovano. Senast kunde vi höra honom som klassisk saxhjälte med sitt US Five. Här både byter han attityd och återvänder i någon mening till sina tidigare arbeten i framför allt trummisen Paul Motians trio.
På Trio tapestry hör vi honom i spirituellt samarbete med slagverkaren Carmen Castaldi och pianisten Marilyn Crispell i något slags tonalitetsverkstad där trion på Lovanos uppdrag arbetar efter ett tolvtonsmusikaliskt koncept.
Lovanos ton är varm och rund som förr, men inte alls lika självsäker. Det hörs att han rör sig på tunn is. Är det East River som frusit till? Också Crispells piano rör sig sakta framåt, som för att inte falla. Castaldi, med sina stora samling slagverk, är den som verkar ha gått här förut, och manar sina kamrater att utan fruktan vandra vidare. Han har inte bara gong, han har också dubbar och livlina. Det är ett fint forskningsprojekt hur som helst, producerat av Manfred Eicher.

Annonser