! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dansknorsk jazz

Marius Neset

Tributes

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tributes innebär det allra sista Marius Neset företog sig i sin sedan sjutton år adopterade hemstad Köpenhamn, innan han återvände till födelselandet Norge. Tenorsaxofonisten Neset har samarbetat med namn som Ivo Neame, Django Bates, Anton Eger, Jim Hart och Petter Eldh, men även med stora enheter som Trondheim Jazz Orchestra och London Sinfonietta. Det är det sistnämnda spåret Neset slår in på denna gång, fast med danska förtecken.

Marius Nesets musik är känd för att inkorporera nordiskt klingande folkmusikinfluenser, och innan den tämligen färska föräldern lämnar Köpenhamn passar han på att göra en skiva ihop med Danish Radio Big Band under ledning av dirigenten Miho Hazama. Kombinationen av kompositör och saxofonist Neset och detta dynamiska, varierade storband är ett synnerligen lyckat möte.

Inledande Bicycle town är bara ett av många talande exempel. Med inspiration från Nesets exkursioner medelst tvåhjuling i den danska huvudstaden fångar huvudpersonen och storbandet känslan av färdmedlet på ett uppfinningsrikt och kongenialt vis. 

Neset sitter säkert i sadeln, han får styrfart när det blåser kring honom och vi som lyssnar måste bara digga suset som uppstår.

Annonser