Skivrecension

Tres golpes
Spännande nytraditionell flamenco Lira Gillar

Perrate

Tres golpes

Skivbolag: El Volcán Musica
Format: CD/DL
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

Flamenconamnet Perrate andas traditioner från många generationer med högt uppskattade sångare i familjen. Man tror därför att det på skivan ska vara sång som följer förfädernas linjer, men här har Tomás Fernandez Soto, som tidigare kallades ”Tomás de Perrate”, tagit ut svängarna. 

Med hjälp av fantastiska musiker, som gitarristerna Paco de Ámparo och Alfredo Lagos och percussionisten Antonio Moreno, har han skapat flamenco som känns både nyskapande och traditionell på samma gång. Perrate väcker liv i gamla sångtraditioner som blir som nya när de arrangeras på detta spännande sätt. Sångstilar som chacona, folia, jácara och tonás hörde man senast för runt hundra år sedan. Detta är flamencosånger med uråldriga rötter, i vissa fall ända tillbaka till medeltiden, som här presenteras klädda i en kreativ modern ljudbild. Och Perrates röst ekar av jondo (djup och autenticitet) och folklig modernism på en och samma gång. Det känns som att skivan kan signalera en nystart för flamenco-puro. 

Och sedan, mitt bland alla de gamla flamencotexterna dyker det upp ett spår där Perrate sjunger en gammal dadaistisk text av Hugo Ball, man blir stum av häpnad och beundran! Man kan jämföra denna skiva med när gruppen Son De La Frontera väckte liv i gammal flamencogitarrmusik och gjorde stor succé när de sedan turnerade runt jorden för femton år sedan.


Fler recensioner

Annonser