! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dubbel debut

Magnus Wiik

Trad / Rad

Skivbolag: Just For The Records
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Multi-instrumentalisten Magnus Wiik är en av hörnpelarna i det flyhänta norska progressiva bluegrassbandet Open String Department med ett par plattor bakom sig. Liksom några av de amerikanska föregångarna blandar trion traditionell bluegrass och stringmusik med jazz och traditionell irländsk folk på ett smart sätt. 

Detta etos tar Wiik med sig till de två skivorna Trad och Rad med vilka han begår dubbel solodebut. Norrmannen spelar samtliga instrument, från gitarr till banjo, dobro, mandolin över fiol och ståbas, piano och flöjt och står för all sång. Trad innehåller en blandning av Wiiks tolkningar av traditionella låtar som Wild Billy Boys och The cuckoo, Black Sabbaths War pigs och Magnus Wiiks egna låtar. 

Rad innehåller enbart originalkompositioner. Magnus Wiik är en strålande instrumentalist och begåvad kompositör. Låtar som Pikelny county breakdown, Keyboard warriors och After the storm visar hans klass. För ja, det är i de instrumentala låtarna som Wiik kliver fram bredvid några av hans generations stora. Sången är inte i samma härad och det sänker totalupplevelsen. En sångare i samma klass som Wiiks instrumentalspel och detta hade varit en platta David Grisman och Del McCoury hade fått se upp med.

Annonser