! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Solopianojazz

Joachim Kühn

Touch the light

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Mats Palmquist
Publicerad: 26 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Joachim Kühn har varit professionell pianist i sextio år, och det är ingen överdrift att påstå att han spelat med de flesta av dem som synts på jazzscenen under dessa år. Kühn är född och uppvuxen i DDR, som han flydde från 1964 för att delta i en musiktävling i Wien där Joe Zawinul satt i juryn. Det blev startpunkten för Kühns internationella karriär. 

Touch the light kan kanske ses som en sammanfattning av denna karriär där Joachim Kühn har samlat ballader av kollegor och andra inspiratörer. Här finns alltså musik av Joe Zawinul, Gato Barbieri, Prince, Bob Marley, Beethoven, Hoagy Carmichael, Bill Evans för att nämna några, men också två original av Kühn. 

Under dessa sextio år har Joachim Kühn mest spelat i konstellationer med andra musiker, även om det har kommit ett och annat soloalbum. Men Touch the light ger en eftertänksam och lyrisk sida av hans briljanta pianospel där varje ton är nogsamt utmejslad, begrundad och godkänd. Och att han på skivkonvolutet anger att det är Antonio Perez de Olaguer som stämmer hans piano visar graden av noggrannhet i skapandet. Allt har betydelse.

Annonser