Skivrecension

Tone poem
Bredpenslad jazz

Charles Lloyd & The Marvels

Tone poem

Skivbolag: Blue Note
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 28 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När den 83-årige saxofonisten under andra halvan av 2010-talet började spela tillsammans med The Marvels bröt han ganska rejält med den rätt esoteriska jazz som präglat hans långa rad av skivor – flera av dem förträffliga (exempelvis Lift every voice och Canto) – för ECM åren 1989-2013.

Med The Marvels blev penseldragen klart bredare, med inslag av bland annat country och blues i musiken. Dessutom bjöd Lloyd in sångare som Willie Nelson och Norah Jones på albumet I long to see you från 2016 och Lucinda Williams på Vanished gardens från 2018. Till mångas (inklusive min) glädje, några få andras förtret. Detta tredje album är dock helt instrumentalt, med som på föregångarna Bill Frisell och Greg Leisz på gitarr respektive steel, Reuben Rogers på bas och Eric Harland på trummor.

Den sublimt färgade snarare än energifyllda musiken utgörs av nio sinsemellan mycket varierade spår, av vilka tre är skrivna av Lloyd och de övriga är tolkningar av låtar av Ornette Coleman, Leonard Cohen, Thelonious Monk, Gabor Szabo och den kubanske sångaren och pianisten Bola de Nieve.

I den breda mixen finns såväl flera delikata inslag som några fillers. Till de förstnämnda hör en rockig tolkning av Colemans Ramblin’, en americanadoftande version av Cohens Anthem i extremt laidbacktempo, och andra delen av titelspåret. Det sistnämnda med ekon från Lloyds storsäljande album Forest flower från 1966.

Även om Charles Lloyd har kvar en del bett i sin tenorsax (hans spel på flöjt i ett par spår är mindre intressant) är det de ytterst smakfulla inspelen från Leisz steel och Frisells gitarr som sätter starkast färg på musiken. Inte minst i titelspåret och i tolkningen av Bola de Nieves Ay amor som de räddar från att drunkna i smör.

Den som lyckas få fatt på den japanska utgåvan kan dessutom räkna in en tolkning av Beach Boys In my room som bonusspår.

Annonser