! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Modern folkmusik om kvinnor Lira Gillar

Rachel Newton

To the awe

Skivbolag: Shadowside
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Rachel Newton är en av medlemmarna i den spännande folkkvartetten The Furrow Collective och har tidigare varit med i bland annat Emily Portmans trio. Men hon har dessutom en gedigen bakgrund som soloartist. To the awe är hennes femte soloalbum och spelades in under lockdown (sångpåläggen gjordes i hennes sovrumsgarderob).

Sångerna och balladerna är över hundra år gamla och de har alla kvinnor i texternas centrum; kvinnor i olika stadier av livet, kvinnor som mognar och åldras, som uppnår maktpositioner. 

Newton har en tilltalande, lättillgänglig och klar röst. Hon är en säker och lyhörd kompositör och arrangör. To the awe är en technoinspirerad platta – rik på programmerade rytmer och syntar – men den är modern med starka rötter. Skickligt lockar hon lyssnaren in i sångerna med fängslande kombinationer av klaviaturer, trummor, elgitarr, brassinstrument, fiol och sin egen elektroharpa.

Stämningen är genomgående mörk, ödesmättad, repetitiv, mystisk, rytmisk, som på inledande The early morning och den lysande, intensiva waulking-sången, Chaidil mi a-raoir air an airigh, som Newton sjunger på gaeliska. Men hon visar också upp en mer ambient-atmosfärisk sida på de två kortare improvisationerna I will go (harpa och fiol) och Life and light (harpa och brass).

Annonser