! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Återutgivet från Västsahara

El Wali

Tiris

Skivbolag: Sahel Sounds/Badawi Sahrawi Archives
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En låt från Tiris hamnade på samlingsskivan Music from Saharan cellphones vol 2 som Sahel Sounds gav ut 2012. Det tog många år innan Christopher Kirkley på Sahel Sounds fick reda på fakta om inspelningarna som El Wali gjorde under en turné i Belgien 1994. Skivan gavs då ut på cd av Oxfam i en begränsad upplaga. El Wali spelade politisk musik, ungefär som en musikvariant av självständighetsrörelsen Polisario, som kämpar för Sahrawifolkets kamp mot Marocko som ockuperat Västsahara sedan 1970-talet. Konflikten är i högsta grad levande även i dag.

Det som gjorde El Wali speciella var att de förenade de politiska texterna, folkmusikrötterna, växlande manlig och kvinnlig sång och stränginstrumentet tidnit med elektriska gitarrer, syntar och ett västanpassat sound. Ungefär som tuaregbanden, men innan de fick ett stort genombrott, och El Wali och den elektrifierade sahrawimusiken inspirerade säkerligen vågen av tuaregband med Tinariwen som det stora flaggskeppet. Äldre medlemmar av El Wali gillade inte den moderna inriktningen, men musiken har levt vidare trots att originalskivorna är försvunna sedan länge.

Ett beundransvärt detektivarbete och musiken har en speciell laddning, i mötet mellan traditionen och det moderna, i mötet mellan det svängiga soundet och de politiska texterna.

Annonser