Skivrecension

Ting mong
Kambodja i Los Angeles

Dengue Fever

Ting mong

Skivbolag: Tuk Tuk
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 23 feb 2024

Dela den här recensionen:

Dengue Fever är ett Los Angeles-baserat band med en förkärlek till 1960-och 1970-talens kambodjanska pop- och rockmusik, grundad i en resa organist Ethan Holtzman företog sig till just Kambodja 1997. Kombinerat med inspiration från folkrock, garagerock, psykedelia och allsköns världsmusik-varianter (japp, där kom det ordet …) fann hans musikaliska projekt en fastare form runt 2002. Det var då Chhom Nimol tillkom, med sång på språket khmer. Chhom Nimol kommer från en musikaliskt framgångsrik kambodjansk släkt och sjunger mycket intagande.

Tidigt i karriären var det covers på gamla kambodjanska låtar som gällde för Dengue Fever, och en khmer-språkig tolkning av Joni Mitchell hittade sitt hem i Matt Dillons regidebut. Numera skriver gruppen egna låtar. Med tiden har repertoaren kommit att omfatta en viss del engelskspråkigt i låtarna, men den viktigaste utvecklingen har trots allt varit det egenkomponerade materialet.

Efter ett antal album för skivbolag som Mr Bungle-gitarristen Trey Spruances etikett Web of Mimicry och Peter Gabriels dito Real World har det nu gått åtta år sedan senaste albumet. The deepest lake hette den plattan, som uppvisade influenser från surfgitarrer, girl group-pop, jazz och afrikansk musik.

Senaste släppet Ting mong visar att Dengue Fever har mognat ytterligare i sin musik och i sin identitet. Samtliga låtar är eget material, och de trixigare musikaliska impulserna har undvikitis. Tempot är ofta nedtaget, soundet är atmosfäriskt. En spännande, filmisk mix av stilar. Här finns mycket att utvinna för fans av Altin Gün, Khruangbin och liknande.


Fler recensioner

Annonser