Skivrecension

Till skogen
Folkpop

Kolonien

Till skogen

Skivbolag: Supertraditional/Cumbancha
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Första gången jag hörde kvartetten var några år innan de bytte bandnamn till Kolonien för tiotalet år sedan. Redan då var de ett fint liveband, men sedan dess har de efterhand utvecklat ett mycket eget sound och på denna tredje skiva mynnar det ut i fjorton riktigt fina sånger och instrumentala låtar. Nordisk och keltisk folkmusik möter pop, reggae, samba och mycket mer, produktionen är utmärkt och arrangemangen detaljerade och oerhört snygga. 

Här och där bygger Anna Möllers fioler stråkmattor eller rusar iväg i reel-liknande melodier, här finns också Erik och Arvid Rasks dynamiska bas- och gitarrspel, Mischa Grinds myllrande slagverk och inte minst stämsången som hängt med bandet sedan starten. Den sistnämnda gör sig allra bäst i det avskalade titelspåret där en tramporgelbordun ligger under de fyra rösterna. 

Dessutom medverkar en mängd gästmusiker (däribland Ale Möller och slagverksgruppen Yakumbé), så här och där dyker det upp exempelvis hammondorgel, trumpet, klarinett eller flöjter. Denna kvartett kallar sig ett familjeband – bestående som den är av två bröder, deras barndomsgranne och brödernas kusin – och mycket typiskt för just Kolonien utgörs den gästande kören, där det behövs ännu fler röster, av deras föräldrar och syskon.


Fler recensioner

Annonser