! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Finstämd folkamericana Lira Gillar

Mandolin Orange

Tides of a teardrop

Skivbolag: Yep Roc Records
Recenserad av: Pierre Eriksson
Publicerad: 12 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

North Carolina-duon Andrew Marlin och Emily Frantz har med sitt Mandolin Orange lyckats med en imponerande bedrift: lika lågmält som sin musik har de genom åren sakta men säkert byggt upp en stor och trofast publik. Numera säljer duon slut sina konserter och varje månad har de över en miljon Spotifylyssnare. Alla dessa kommer förmodligen att älska även gruppens sjätte studioalbum.
Precis som tidigare briljerar Andrew Marlin med personliga och hudnära texter, framförda till nedtonade melodier som melankoliskt slingrar sig fram med hjälp av sparsmakat komp där mandolin, fiol och akustisk gitarr utgör grunden. Känslan är att här finns inte en enda ton eller ord som inte är noga genomtänkt. Hans mjuka, nästan sömndruckna röst kompletteras av Emily Frantz klara vemodiga stämma och de akustiska stränginstrumenten får emellanåt inkännande stöd av såväl trummor som elgitarr.
Tides of a teardrop är något av ett konceptalbum som utforskar känslan av sorg och förlust, men också försöken att hitta fram till frid och ro. Marlins mamma dog när han var arton och han har vid något tillfälle sagt att han nu känner sig redo att på allvar att utforska den upplevelsen. Frågan är om inte det här är duons mest kompletta album, som dessutom utgör ett ypperligt bevis för att smärta kan föda något vackert. 

Annonser