! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Emigrantvisor

Maria Misgeld & Dag Westling

Thousands are sailing

Skivbolag: Misgeld Music
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 2 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag recenserade hyfsat nyligen en styck skiva rallarvisor, för Lira. Här kommer nu emigrantvisorna. I båda fallen känns temat synnerligen aktuellt och det är bra, även om det ju är vanliga teman i den svenska visan, precis som sjömansvisor. Men ändå. Speciellt genomtänkt är det att sjunga emigrantvisor, eftersom det är ett så rykande aktuellt tema. Bra att visa att alla människor flyr från sjukdom, krig och nöd, oavsett ursprung. Man har sällan något val i de situationerna.
Här är emigrationen skildrad på ett enkelt vis, inga krusiduller och berättelserna är trovärdigt tolkade. Misgeld sjunger mest men Westling gör också några inhopp, alldeles utomordentligt. Lyssna bara på Go move shift, en riktigt tungt framförd sång trots Misgelds ljusa andrastämma och avsaknad av trummor, bas och manskör. Möjligen tycker jag att det saknas några sånger som sticker ut melodiskt. Bortsett från nyss nämnda sång samt den gamla hiten Barndomshemmet, vilken här faktiskt får sin finaste tolkning hittills, av de jag hört. Och på ett arkiv med en stor folkvisesamling, som det jag råkar jobbar på, är de många, kan jag upplysa om.
Som den uppmärksamme läsaren kanske märker är här blandat svenskt och engelskt, funkar illa på de flesta skivor men absolut inte här. Ålderdomliga texter men tyvärr ack så aktuella.

Annonser