! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kampsång och dansmusik

Thores Trio

Thores Trio

Skivbolag: Eggmusic
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ju mer jag lyssnar på Thores Trio i nyutgåva desto mer tänker jag hur viktigt tidsdokument detta är. Det är Tomas Forsell, känd från bland annat Nynningen som står bakom och det var även han som spelade in originalet 1981.

Thores Trio tog ställning och använde musiken som en enande kraft. När Folkets Hus i hembyn Båtskärsnäs nära Kalix hotades av nedläggning skrev de Folkets hus-visan och när sågverket i byn var hotat blev det en sång om det. 

Men det unika med trion är att trots att de öppet stödde ett kommunistiskt parti så gick de hem i alla läger. De spelade upp till dans i hela sex decennier – 1936 till 1996. Varje veckoslut packades Volvo Duetten för spelningar i Norr- och Västerbotten och till och med några spelningar på Liseberg och Nalen. Det var foxtrot, vals, tango och andra sällskapsdanser, kupletter och kampsånger på repertoaren. 

Sångerskan Nanna Helin skrev otaliga sånger under sin livstid. På skivan finns ett fint exempel, den livsbejakande På sommarbryggan. Den är tidlös, medan andra spår har blivit inaktuella och i stället fått mer charmfaktor. Nannas varma och nästintill sensuella sång gör varje låt mjuk – till och med Enhetsfrontsmarschen, en svensk version av en Berthold Brecht-text.

Annonser