! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kologo

Diverse Artister

This is Kologo Power!

Skivbolag: Makkun
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 4 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är säkert många av Liras läsare som sett någon av de konserter King Ayisoba gjort i Skandinavien, på Södra Teatern eller Roskildefestivalen till exempel. Jag såg honom på Skjul Fyra Sex i Göteborg för några år sedan, en intensiv, påträngande konsert, med sång, kologo (lokalt namn på den västafrikanska, tvåsträngade lutan, i delar av Ghana och Burkina Faso) och slagverk.
Och det var just King Ayisoba som fick Arnold de Boer (The Ex, Makkun med mera) att studera den i grunden folkliga, men alltmer populära kologomusiken, som gjort King Ayisoba och andra namn till storheter i Ghanas musikliv.
Kungen, som han oblygt kallar sig, är med på tre av de tio låtarna på This Is Kologo Power! som är den första samlingen i sitt slag. Vartenda spår har det där hektiska, sköna drivet, en snabb melodi på stränginstrumentet som lika mycket är rytm. Vissa låtar har fler instrument, flöjter, slagverk, och sången växlar mellan regionala språk och engelska. Prince Buju och Ayuune Sule har, precis som Ayitoba, lyfts fram tidigare av Makkun, men det finns fler namn som tränger sig på.
Jag gillar de hesare rösterna, som Yaaba, med låten Amoru, som har en rå, direkt känsla. Ansa Naho får mig att vandra något norrut, till tuaregernas musik. I have something to say med Atimbila sticker ut, i princip en poplåt. Men min favorit – förutom King Ayitoba – är Prince Buju. Även han sjunger hest, med ett nästan maniskt tryck i både röst och instrument. Kolla även upp albumet We are in the war med Prince Buju från förra året.

Annonser