Skivrecension

The winds of change
Sofistikerad samtidsjazz Lira Gillar

Billy Childs

The winds of change

Skivbolag: Mack Avenue
Format: CD/DL
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Med den tio minuter långa The winds of change som mittpunkt, ursprungligen skriven för Roy Hargroves Symphonic Jazz Orchestra, bygger pianisten Billy Childs vidare på sin katalog av sofistikerad samtidsjazz.

Childs satt själv i bandet när Hargrove spelade den. Här är det den yngre stjärnspelaren Ambrose Akinmusire som spelar trumpet i en snortajt kvartett som också innehåller trumslagaren Brian Blade och basisten Scott Colley.

Stor spelintelligens alltså, och det här är också musik som ger alla fyra utrymme att utforska dess möjligheter. Childs berättar i en intervju att han balanserar mellan att skriva genomstrukturerat, som när han skriver konstmusik, klassiskt, och som här lämna ytor för skickliga improvisationsmusiker.

Samtliga spår utom två är skrivna av Childs; de kompletteras med en Chick Corea-komposition, Crystal silence, och Kenny Barrons The black angel. Det är sammantaget en strålande platta, full av melodisk elegans och själfullt solospel.

Billy Childs nämner i samma intervju Kenny Wheelers Gnu high (ECM, 1976) som en inspirationskälla (vid sidan av film noir) vid arbetet med The winds of change.

Gör som Billy: lyssna också på Wheeler med Keith Jarrett, Dave Holland och Jack DeJohnette. Det är verkligen en skiva som förtjänar att lyftas på nytt.


Fler recensioner

Annonser