! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Vokaljazz

Cécile McLorin Salvant

The window

Skivbolag: Mack Avenue/Naxos
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 21 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Billie Holiday, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald. Tunga namn att jämföras med. Men det är i de kvarteren Cécile McLorin Salvant promenerar. Regnvåta jazzboulevarder och bakgator. Hon har vunnit flera Grammys, och på The window visar McLorin Salvant varför. Teknik och inlevelse i perfekt förening, och här klätt i intima arrangemang där blott Sullivan Fortners piano och ibland orgel ackompanjerar hennes starka stämma.

Precis som på förra albumet Dreams and daggers är materialet inspelat både i studio och live på klassiska jazzklubben Village Vanguard i New York. Men skivan är inte tillnärmelsevis lika omfångsrik. Den kommer närmare snabbare, den fäster, den är intim. Cécile McLorin Salvant gör nyskrivet material, men även låtar av Cole Porter, Stevie Wonder, Buddy & Ella Johnson, och så den där Trouble is a man som just tidigare nämnda Sarah Vaughan och Ella Fitzgerald gjort kända inspelningar av.

Mitt i det snygga och vilsamma kan det komma en apart sak som The sweetest sounds och störa ljudrummet, innan det blir alltför mysigt. Eller Sullivan Fortners påstridiga piano mot slutet av Somewhere.

Cécile McLorin Salvant fortsätter övertyga och imponera. Hon ska ingenstans.

Annonser