! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Toner från första världskriget Lira Gillar

Sam Sweeney

The unfinished violin

Skivbolag: Island Records
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 12 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Anrika Island Records fortsätter att visa sitt intresse för den samtida brittiska folkmusiken. Den här gången handlar det om Sam Sweeney (Leveret, Bellowhead) och något av ett tema-album.
För tio år sedan letade Sweeney efter en ny fiol. Instrumentet han föll för såg nytt ut, men hade året 1915 och namnet Richard S Howard inskrivet på insidan. Efterforskningar visade att Howard var en instrumentmakare som blev inkallad att delta i första världskriget samma år han påbörjade arbetet på fiolen. Han dog två år senare och lämnade fiolen ofullbordad, tills en annan instrumentmakare avslutade arbetet, nittio år efter Howards död.
Fiolen och dess historia ledde till en show Sweeney turnerade med i flera år, Sam Sweeney’s fiddle: made in the Great War. Showen ledde till ett radioprogram efter vilket Sweeney föreslogs att sätta ihop ett album med musik från den tiden. Han tvekade först, i tron att resultatet kunde bli bombastiskt eller för nationalistiskt, men insåg snart att tidsperioden hade många vackra melodier att bjuda på.
The unfinished violin är ingen hyllning till ett gammalt instrument, eller ett krig, men till musiken som var en del av människornas liv, inte minst på slagfälten. Skivan består av 16 melodier (några av dem egna kompositioner), flertalet av dem något mindre kända på våra breddgrader, skickligt och känsligt framförda av Sweeney (fiol, viola, cello, nyckelharpa) och med ett antal engagerade medmusikanter på concertina, tramporgel, gitarr, ståbas, piano, flygelhorn/kornett och stråkar.
Arrangemangen är långt ifrån bombastiska utan framförda med stor känsla för de gamla melodierna, men genomsyrade av ett klart modernt tänkande. Det är svårt att inte beröras av de vackra melodierna, speciellt Begone dull care, The Valiant soldier, Rose Howard och den enkla och effektiva tolkningen av The battle of the Somme. Understödda av den varma, rika och starka tonen i Richard Howards fiol.

Annonser