! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brittfolk

Diverse Artister

The ultimate guide to English folk

Skivbolag: ARC Music/Naxos
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En dubbel-cd med över 2,5 timmar brittisk folkmusik. Urvalet om 35 spår har gjorts av brittiske folkmusikern Jon Boden som även står för de kortfattade men förhållandevis informativa presentationerna i det 28-sidiga cd-häftet. Någon speciellt snygg layout snackar vi inte om här, men det hela är presentabelt nog.
Om vi låter musiken tala för sig själv så rör det sig om ett brett spektrum. Äldsta spåret är från 1906 – en vaxcylinderinspelning där Joseph Taylor sjunger Murder of Maria Marten. Kanske klokt att lägga detta isande, historiska spår sist på andra cd:n, för att inte skrämma bort alltför många nyfikna.
I övrigt önskar Jon Boden ge en bild av utvecklingen från 1960-talets engelska folkklubbar och framåt. Han lyckas bra, från The Watersons, Steeleye Span och solospår med Nic Jones och Annie Briggs via Oysterband och Blowzabella till dagens Sam Lee och The Unthanks. Ett par spår med medlemmar ur släkterna Waterson och Carthy blir det förstås också. Fairport Convention-klanen lyser med sin frånvaro, men det gör kanske inte så mycket. De är lätta att upptäcka på annat håll, och välkända för många.
Boden har plockat med sig själv också, men då han är en så prominent figur på den brittiska folkscenen är det inget att opponera sig mot. Progfolkbandet Bellowhead har ju kommit att stå galjonsfigur för en renässans inom britfolk. Ett spår där Boden bildar duo med durspelsmäster John Spiers får vi också oss till livs på denna varierade samling som kan fungera gott som introduktion till vidare utforskningar på området.

Annonser