! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ambient jazz

Arve Henriksen

The timeless nowhere

Skivbolag: Rune Grammofon
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Att kalla den norske trumpetarens musik för jazz är inte självklart, då den hör lika mycket – om inte mer – hemma i konstmusik och electronica. Dessutom är de ljudlandskap Henriksen oftast vandrar i så präglade av serenitet att de ibland riskerar bli sövande. Därmed inte sagt att musiken skulle vara ointressant.

Vinylboxen The timeless nowhere innehåller fyra separata album som på ett utmärkt sätt speglar alla nyanser i Henriksens musik. Materialet består av nytt och tidigare outgivet material samt en liveinspelning (fast det inte märks) som tidigare bara funnits digitalt. Skivorna Captured under mountainsides och Acousmograph är Henriksen mestadels på egen hand förstärkt av elektronik och samplingar, där den förstnämnda är en stämningsfull resa genom ett natursceneri där hans dämpade och av vasshet avskalade ton närmast smyger fram medan den sistnämnda är mer experimentell.

Även skivorna Cryosphere och Toward language – live at Punkt innehåller en hel del elektroniska inslag, samtidigt som här också finns medmusiker som kompletterar med diskreta inslag i form av bland annat keyboards och slagverk. Med tanke på den stora variationen i musiken är det inte överdrivet mäktigt att lyssna på skivorna i en följd.

Annonser