! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nedskalad finstämd americana

The Avett Brothers

The third gleam

Skivbolag: Loma Vista
Recenserad av: Fredrik Thidell
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

The third gleam är den tredje skivan i en pågående serie som The Avett Brothers ger ut.

En nedskalad, bitvis ganska naken, inspelning med enbart originaltrion, bröderna Seth och Scott Avett (sång och diverse instrument) samt basisten Bob Crawford. 

Vad är då ”The Gleam”? Seth Avett uttrycker det som ”den lilla ljusgnistan som inträffar efter en stökigare tid. Gleam är liksom det som händer efter all galenskap.” (Fritt översatt.) Vid lite efterforskning verkar det vara medlemmarnas reflektioner över vardagliga saker som förts ner i text och musik. 

Musikaliskt är det en finstämd skiva utan direkt upptempo. Två låtar som är värda att nämnas är I should have spent the day with my family, en tänkvärd låt om vad en man känner när han i morgontimmans ensamhet slås av nyheten om en skjutning där ett barn dött. The fire handlar om olika personers tankar och associationer när de ser in i en eld. 

Dessvärre finns inga texter medskickade utan man får leta upp dem på nätet, vilket helt klart är värt att göra då det ger ytterligare djup i lyssningen. Allt igenom en bra skiva rent musikaliskt och textmässigt. 

Produktionen är på hög nivå och alla röster och instrument ges det utrymme de förtjänar. Helt klart en skiva att sätta sig ned med i höstmörkret.

Annonser