! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Pianomusik/lo-fi-jazz

Kjetil Jerve

The soundtrack of my home

Skivbolag: Dugnad Rec
Recenserad av: Stina Tobiasson
Publicerad: 9 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Hur låter ett hem? Vilka toner och ackord klingar i en människa, vilka stämningar är vi? På albumet The soundtrack of my home har Kjetil Jerve samlat musikaliska beskrivningar av de människor som står honom närmast. All musik är dessutom inspelad i hans hem, någonstans hör jag en mixer.
Det började 2019 med att den välrenommerade pianisten la ut små pianosnuttar på Instagram. Sedan växte projektet fort i samband med att Kjetil Jerve tillsammans med sin fru blev föräldrar till trillingar och började skapa sig ett nytt hem. På albumet låter han sin nybildade familj komma i samtal med den han växte upp i. Albumet är fint inramat med första spåret om Jerve själv och det avslutande om hans framlidne far.
Musiken är väldigt böljande och hela tiden oerhört vacker. Jag kan inte låta bli att tänka på att Kjetil Jerve måste vara en lycklig människa. I låten Mette, Jerves mamma, hör jag en ton som skaver mot en annan, det är den enda jag uppfattar. Och stycket Karoline, frun, innehåller mer djup än övriga, växlar i stämningar och harmonier. Annars ångar musiken av en avslappnad nöjdhet och jag funderar över om inte en människa skaver mer, om relationer inte innehåller fler konflikter. Men samtidigt, varför skulle man inte kunna bortse från det som skaver och låta känslan och musiken koka ner till den där ömsinta kärleken många har till de som står en närmast.
Det är hur som helst mycket vacker och behaglig musik man lätt vill fylla sitt eget hem med.

Annonser