Skivrecension

The sound of the soul
Hindustani slide guitar

Debashish Bhattacharya

The sound of the soul

Skivbolag: Abstract Logix
Format: CD/DL
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Debashish Bhattacharya är det stora namnet i en relativt ung indisk tradition med musik spelad på den indiska versionen av slidegitarr. Liksom sina föregångare Radhikan Mohan Maitra och Vishwa Mohan Bhatt har Debashish Bhattacharya vidareutvecklat instrumentet genom att konstruera sitt instrument i en kombination av detaljer hämtade både från indiska och västerländska instrument. 

På denna hans senaste inspelning framför Bhattacharya en hyllning till sarod-virtuosen Ustad Ali Akbar Khan. Skivan rymmer fyra spår varav det längsta, To his lotus feet, är en nästan fyrtio minuter lång exposé över instrumentets många spelmöjligheter. Spåret är som en hoplänkad traditionell konsert som börjar med den rytmfria Alap som efter ett tag får en puls och då övergår i en Jor. När sedan rytmen tar över och driver på kallas det Jhala. I en traditionell konsert är dessa delar tydligare separerade, men Debashish Bhattacharya håller samman dem i ett spår på inspelningen och de övriga tre spåren som är kortare står för sig själva. 

Skivan visar på en spännande linje i utvecklingen av indisk instrumentell musik där Debashish Bhattacharya är en pionjär.


Fler recensioner

Annonser