! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Lättsmält folk

Sigmund Groven & Knut Buen

The sound of Telemark

Skivbolag: Heilo/Grappa
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Inspelningen har gjorts vid en jubileumskonsert i den väldiga maskinhallen vid Norsk Industri-arbeidermuseum, nu utsedd som ett världsarv, vid Rjukan. En minnesvärd tilldragelse med lågmälda instrument i en fantastisk akustisk miljö, måhända mer ämnad för ett storslaget oratorium än en stunds folklig låtmusik. 

Spelmännen Knut Buen (hardingfela) och Sigmund Groven (munspel) med sångerskan Anne Gravir Klykken har nu överfört sin minikonsert till cd för att sätta folkmusiken i Telemark i en musikturistisk belysning. Den norska region där folklig kultur och traditionsmusik sätter en färgrik prägel på bilden av ett landskap med flödande folkmusikalisk variation, historiskt och i nutid.

Samspelet mellan hardingfela och munspel med vokala inslag har ett väl avvägt traditionellt låtmaterial att utgå ifrån, anpassat till det som är möjligt i kombinationen av instrument. Och den folkligt krusade sången har nyskriven text och melodi för just detta tillfälle. Klangen från hardingen och munspelet flyter elegant in i varandras tonspråk och cd:n ger ett tvärsnitt av folkmusikens vackra melodier. De anpassar sitt framförande till den speciella akustiken och det samspel som passar instrumenten. Därför fördjupar de sig inte i det krusade spel av stämmor som annars är spelmansmusikens signum. Här blir låtspelet i stället en enkel och stämningsfull möjlighet att lyssna till ett knippe kortare melodier med några av Norges främsta artister från Telemark.

Annonser