! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Politiskt sväng Lira Gillar

Cats & Dinosaurs

The shape of swing to come

Skivbolag: Pacaya Records
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 16 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag har hört Filip Bagewitz i minst halvdussinet olika konstellationer, och han framstår alltmer som en av landets mer mångsidiga musiker. I vissa sammanhang är det arabisk folkmusik som gäller, i andra postrock eller frijazz, men i nio medlemmar starka swingbandet Cats & Dinosaurs är han sångare, gitarrist och låtskrivare (och gör dessutom gruppens snygga stop motion-videor).
Gruppen har efter turnerande i Tyskland, där de blivit populära trots sina svenska texter, nu valt att för första gången göra en skiva på engelska, och albumet inkluderar både nytt material och tolkningar av några låtar från tidigare plattor. Bandets främsta signum är just texterna som är radikalt vänsterpolitiska, och översättningarna funkar riktigt bra.
Här finns såklart snabba rökare som Work less och International solidarity, där kör och instrumentalsolon vräker på rejält. Gruppens stora sättning inkluderar vibrafon, banjo, trummor, bas, saxar och piano, vilket möjliggör oerhört varierade arrangemang. Ibland dyker ett plonkigt leksakspiano upp i några sekunder, och samspelet mellan klarinett och fiol i Gender is a masquerade doftar Balkan. Men skivan innehåller också flera ballader. How can I? förgylls av både dragspel och oud medan Bagewitz sjunger smäktande om att flyktingar drunknar i havet. En brutal och välbehövlig kontrast. I andra låtar kopplar sångaren på en ljuvligt rosslig röst, inte minst i ett fantastiskt scatparti som är en av albumets absoluta höjdpunkter.

Annonser