! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Samtida jazzkvartett

Branford Marsalis Quartet

The secret between the shadow and the soul

Skivbolag: Okeh Records/Sony
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 28 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En hel del amerikansk jazz av nutida snitt utmärks av teknisk brillians, som ibland står lite i vägen för de djupare känslorna i musiken. Risken finns att det blir mer imponerande än berörande. Det gäller förvisso inte bara amerikansk jazz, samma tendenser kan man höra lite varstans. En tradition som började med bebop och som byggts vidare på. Att det går att kombinera briljansen med djupare känslor visar saxofonisten Branford Marsalis med sin nya skiva tillsammans med ett gäng musiker som spelat ihop länge.

Öppningslåten Dance of the evil toys balanserar dissonanserna och sammanhållningen i kompositionen mot frijazzen i ett furiöst spel man svårligen värjer sig emot. Finns några till låtar i denna föga insmickrande stil som kräver vakenhet av lyssnaren, vilket betalar sig tillbaka. Kvartetten har också med några ballader med luftigare spel på skivan, flöden man följer på ett annat sätt, mer tillbakalutat.

Pianisten Joey Calderazzo har varit med sedan 1998 och samarbetet är därefter: storartat. Han följer med och är också i högsta grad medskapare till kvartettens dynamiska spel. Basisten Eric Revis har varit med sedan 1997 och trummisen Justin Faulkner sedan 2009. Tillsammans är de fyra musikerna fortfarande hungriga och nyfikna på den samtida jazz som de spelar med bravur och kompromisslös attityd.

Annonser