! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ghanabeat de luxe Lira Gillar

Edikanfo

The pace setters

Skivbolag: Glitterbeat
Recenserad av: Kalle Tiderman
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Detta är en mycket välkommen återutgåva av vad som tydligen är den enda utgivna skivan av superbandet Edikanfo, bildat 1979 i Ghana. The pace setters släpptes i Europa på EG Records 1981, producerad av Brian Eno, som bjudits till Ghana av en stark man på den lokala musikscenen, producenten Faisal Helwani. 

I slutändan var Eno viktigast som studiotekniker och som intresseskapare i Europa och USA, där han just producerat Talking Heads rytmiskt intrikata musik. Edikanfos själva musik behövde han inte mixtra mycket med – åttamannabandet är rutinerat och tajt som ett par stuprörsjeans. Basisten Gilbert Amartey Amar berättar i cd-häftet att de enbart spelade på stora scener, inte på klubbar och discon, så de var vana vid att vara huvudattraktion, något som hörs tydligt i arrangemang och samspel. Öppningsspåret Nka bom är huvudet högre än övriga låtar, men hela skivan är en orgie i groovig bas, skarpt utmejslat blås och polyrytmiskt slagverk. Musiken har inte åldrats en sekund på fyrtio år och plattan hade gärna fått vara längre än 32 minuter.

Vad gäller andra inspelningar hade Edikanfo enligt Amar flera skivor på gång 1981, men en militärkupp i slutet av året lade locket på all kultur i Ghana och bandet splittrades. Den turné som planerades 1981 skulle till slut ha genomförts 2020, 39 år försent, men det otursförföljda Edikanfo har fått skjuta upp den igen på grund av covid-19.

 

Annonser