! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Christian McBride

The movement revisited

Skivbolag: Mack Avenue
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jazzbasisten och kompositören Christian McBride har åstadkommit en mycket stark skiva dedikerad till färgade medborgarrättsförebilder som Rosa Parks, Malcolm X, Martin Luther King och Muhammad Ali. Både vad gäller musiken och cd-häftets ambitiösa texthäfte.

Det här är ett projekt Christian McBride arbetat med sedan 1998 då The Portland Maine Arts Society beställde verket i en tidigare version. Då hade idéerna redan legat och grott inuti den framstående musikern sedan ung ålder, då han läste om medborgarrättsrörelsen i en äldre släktings tidskrifter. Ett effektivt sätt att kringgå gängse kunskapsintag via skolböcker och dylikt.

The movement revisited är ett imponerande verk, där jazz, storband, swing, gospel, klassisk musik, teater och spoken word ryms. Alla dessa kanske till synes disparata genrer och inriktningar sammanlänkas kongenialt och visar därtill på att rötterna mycket väl kan vara desamma. En poäng så god som någon i det här sammanhanget.

Christian McBride har musicerat med storheter som Bobby Watson, Pat Metheny, Wynton Marsalis, Freddie Hubbard och Chick Corea, men också pop- och rockkändisar som Paul McCartney, James Brown, Sting och Celine Dion. Den klassiska musiksfären har också flitigt anlitat den mästerlige basisten och idésprutan.

Rösterna till de olika personligheterna i musikstyckena görs av skådespelare, poeter och andra kreativa själar, några kända från tv-serier som The Wire och Treme. Sonia Sanchez tolkar Rosa Parks, Vondie Curtis-Hall tar sig an orden från Malcolm X, Dion Graham sparrar Muhammad Ali, och Wendell Pierce uppfyller drömmen att ta sig an Martin Luther King, Jr. De gör det med bravur, på ett verk som med all önskvärd tydlighet visar Christian McBrides talanger och storhet.

Annonser