! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mäktig oudmusik Lira Gillar

Le Trio Joubran

The long march

Skivbolag: Cooking vinyl / Randana
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 12 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När palestinska Le Trio Joubran började sin karriär för femton år sedan var de något så ovanligt som en trio av oudspelare. Den arabiska lutan oud är av tradition inget soloinstrument, men hos brödratrion fick den spela huvudrollen. Trion har utvecklat sitt eget intuitiva och virtuosa spelsätt som möjliggör ett lyhört samspel mellan de tre. De är kända för snabba, vassa improvisationer.
På detta nya album har man involverat stråkar, piano, flöjt, fiol och syntar och en skara av mänskliga röster från gästsångare.
På Time must go by reciterar den palestinske poeten Mahmoud Darwish sin egen dikt till tonerna av en meditativ melodi med elektronika. Titellåten The long march sjungs av Mohammad Motamedi, intensivt och passionerat. Clay är en jazzig låt med ett tydligt piano- och slagverksintro tills oudspelarna ansluter sig till melodin.
I The hanging moon skapas en kuslig stämning som triggar fantasin. Carry the earth är en gripande sorgesång över fyra pojkar, kusiner, som mördades medan de spelade fotboll på stranden i Gaza för några år sedan. Pink Floyds tidigare basist Roger Waters skrev en kort låttext till den och medverkar som sångare i detta stycke. Trions sjätte album är ännu ett mästerverk. Ett stycke stor konst av utomordentlig skönhet, spelat med stor känsla, virtuositet och träffsäkerhet. Vackrare musik får man leta efter.

Annonser