! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brittfolk

Rowan Rheingans

The lines we draw together

Skivbolag: Red Dress Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fiol, banjo, låtskrivande, teater. Rowan Rheingans har många strängar på sin lyra. Vi har kunnat höra henne i konstellationer som Lady Maisery, The Rheingans Sisters och Songs of Separation. Hon har nominerats till och vunnit otaliga priser, både för sin musik och för sina teaterföreställningar. The lines we draw together innebär dock albumdebut som soloartist för Rowan Rheingans.

Teman som historia, krig, fascism, familj, släktskap, trauma, empati, folkmusik, valser och fågelsång (hej där, Sam Lee!) avhandlas på en skiva som inspirerats av släktingar som genomlevde 1940-talets Tyskland. Albumet hänger intimt samman med Rowan Rheingans rosade soloföreställning Dispatches on the red dress. Hur förhåller vi oss till ett mörkt historiskt förflutet, våra släktband och, inte minst, vilka är sambanden med nutiden och framtiden?

Det är en intim musik, fylld av stämningar, poesi, berättelser och frågor i Rowan Rheingans tio kompositioner. Brittisk folkmusik möter träblåsarrangemang, jazz, stråkar, klassiskt, indie-inslag och elektroniskt. Det kan till och med påminna om Talk Talk eller Peter Gabriel emellanåt. Basisten Michele Stoddart hör vi i vanliga fall i The Magic Numbers och klarinettisten Jack McNeill i Propellor. Rowan Rheingans kastar ett brett nät men linorna hon drar in fångar in mycket av vår gemensamma bävan och strävan.

Mycket bra fångat.

Annonser