Skivrecension

The hidden ladies of jazz
Jazz

Sisters of Jazz

The hidden ladies of jazz

Skivbolag: Storyville
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Kvinnan i fokus. Sisters of Jazz består av kvinnliga jazzmusiker från Danmark och Sverige. Vid sångmikrofonen finner vi svenska jazzsångerskan, kompositören och textförfattaren Anna Pauline Andersson.

Systerskapets debutalbum bjuder på idel låtar av jazzkompositörer och artister som Nancy Hamilton, Ann Ronell, Marian McPartland och Mary Lou Williams. Sisters of Jazz vill belysa dessa kvinnors ofta bortglömda bidrag till jazzens historia. Och då inte bara i de fall de agerat mentorer till manliga stjärnor som Dizzy Gillespie, Miles Davis och John Coltrane.

Walkin’ and swingin’. Willow weep for me. The five pennies. Mitt i det engelskspråkiga dyker det upp en låt på danska och en på vårt eget modersmål. Danska (med svenskt påbrå) skådespelaren och musikartisten Karen Jønssons låt I aften ikläs en exklusiv nattklubbs-stass. Alice Tegnérs tonsättning av Zacharias Topelius dikt Sov du lilla videung har ju spelats in även i modern tid, av alla från Lina Nyberg till Pernilla Andersson, men kanske kan Sisters of Jazz sprida den ytterligare, ut i världen?

Sisters of Jazz levererar en debut med lyxig, klar ljudbild. En mogen jazzskiva utan krusiduller, som är lika välspelad och väl sjungen som den är lättlyssnad.


Fler recensioner

Annonser