Skivrecension

The gallery concerts II: Jazz poetry
Poetisk kammarjazz Lira Gillar

Jan Lundgren & Hans Backenroth

The gallery concerts II: Jazz poetry

Skivbolag: Act/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

En närmare beskrivning av jazz-pianisten Jan Lundgren och kontrabasisten Hans Backenroth är troligen överflödig. Lundgren och Backenroth är välkända både nationellt och internationellt, båda har turnerat världen och är mycket flitiga med att släppa album.

Hans Backenroth, med ett förflutet som originalbasist i Esbjörns Svenssons trio, har till exempel medverkat på över 150 skivutgivningar och turnerat med jazzlegender som Putte Wickman och Arne Domnérus. Även Jan Lundgren har en imponerande diskografi med ett femtiotal skivor på sin lista. Han är konstnärlig ledare för Ystads jazzfestival och den legendariska jazzklubben Montmartre i Köpenhamn. I höstas bjöd han in till uppskattade föreställningar med kända gäster i Två och en Steinway på Maximteatern i Stockholm. 

Men även om Lundgren och Backenroth spelat ihop i olika konstellationer genom åren är det första gången de nu möts för att göra en duoskiva ihop, Jazz poetry. Och det är verkligen sann poesi som skapas i denna kombo. Det känns liksom i ryggmärgen från första anslaget att det här blir en bra skiva! Med stor känslighet och mogen musikalitet, finurliga infall och ett in i minsta detalj vältajmat samspel, tolkar Lundgren och Backenroth ett urval av eget och andras material. A thousand kisses deep av Leonard Cohen är ljuvlig i händerna på Lundgren och Backenroth, likaså Beatleslåten She’s leaving home. Folkvisa, jazzstandards och klassiskt skapar en skön blandning. Bara att luta sig tillbaka och njuta!


Fler recensioner

Annonser