! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Med rötterna i 1970-talet

Alan Braufman

The fire still burns

Skivbolag: Valley of Search
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

1975 gav Alan Braufman ut lp:n Valley of search, främst inspirerad av Don Cherrys musikaliska vidsyn. Den blev en kultskiva med tidstypiska sammanhängande sjok, vartefter svår att få tag på. (Se Lira 2018 då den återutgavs.) Braufman fortsatte att spela, med Carla Bley, Philip Glass och The Psychedelic Furs, fast under namnet Alan Michael. 45 år senare kommer nu uppföljaren.

Braufman har en innerlig och tillåtande ton i altsaxen och tvärflöjten, fjärran från dagens konfrontationssamhälle. Övriga medverkande är pianisten, instrumentbyggaren och instrumentuppfinnaren Cooper-Moore som var med redan 1975 (piano här). Vidare James Brandon Lewis på tenorsax, Ken Filiano kontrabas, Andrew Drury trummor och på två spår Michael Wimberly slagverk. 

De åtta låtarna är komponerade av Braufman. Tydliga temapresentationer och positiva vibbar med en del sjuttiotalsintensiv hänryckning, som i No floor no ceiling där de går loss som en gång Pharoah Sanders. Oftare är de dock vänligt gungande och mångljudande som i Home. Stråk av melodisentiment och ett tungt samlat komp, och ingen vila mellan låtarna. Passionen finns kvar.

 

Annonser