! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Skotsk folkpop

Alasdair Roberts

The fiery margin

Skivbolag: Drag City Records
Recenserad av: Fredrik van der Lee
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag och Alasdair Roberts har försökt bli kompisar ganska länge. Närmast kom vi kanske när han spred sin kvidande skotska röst över Amalgamated Sons of Rest med Jason Molina och Will Oldham. Men något har liksom alltid kommit i vägen och jag vet inte riktigt vad.
Vad det än är så sitter samma hinder i vägen när jag tar mig an hans trettonde soloskiva (han har gjort tusen samarbeten vid sidan av dessa). Fiery margin är en fortsättning på 2017 års Pangs där Roberts tolkade och förvaltade skotsk folkmusiktradition. Men där Pangs var lite öppnare och bjöd på ett bredare ackompanjemang, får vi nu sparsmakat komp, främst bas och trummor. Dessutom ett flertal lite mer oväntade appalachiska och amerikanska tongångar. Till detta Roberts nasala, bedjande röst, en extremt speciell röst som ibland ligger farligt nära falsksångens bittra ödemarker.
Det är en ”acquired taste” på alla sätt som går. Låtarna är traditionellt vackra och vilar oftast djupt i kaledonisk mylla, men ofta med en oväntad mer modern twist. Lite dragspel, lite fiol som krydda. En oväntad körstämma här och där. Men inte mer än så. Den djupa vänskapen får anstå, jag och Alasdair får förbli blott bekanta ett tag till.

Annonser