! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Radikal jazz Lira Gillar

Soweto Kinch

The black peril

Skivbolag: Soweto Kinch Recordings
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Detta är ingen vanlig jazzplatta. Snarare en föreställning som med jazzband, stråkar, poesi och rap berättar historien om hundra år av svart musik i diasporan. Inspiration har den brittiske saxofonisten, kompositören, rapparen och poeten Soweto Kinch fått från tiden efter första världskrigets vapenvila. En period av social oro och raskravaller både i USA och Storbritannien.

Titeln The black peril syftar på vita kolonisatörers rädsla för svarta mäns sexuella begär för vita kvinnor. Det sätter stämningen för en i högsta grad politisk konceptplatta med en helgjuten studioproduktion. Historiska röstsamplingar vävs ihop med effekter i kompositioner med både komplexa arrangemang och stort utrymme för improvisation.

Rasismen var inte överspelad för att kriget nått sitt slut. Något afrikan-amerikaner och personer från samväldets kolonier som hade stridit med de allierade blev smärtsamt medvetna om. Mäktigt illustrerat när Kinch i en plågsam klagosång upprepar frasen ”we deserve better” med marschtrummor i bakgrunden.

På de 24 spåren berättas denna historia med proto-jazz, militärmarsch, swing och vidare till hiphop med rap och poesi. På premiären i London spelade de tillsammans med dansare, vilket känns helt självklart. Det är sceniskt och musiken är närmast teatral i sig själv i sina tvära, intensiva kast mellan genrer. Det hela vävs ihop genom musikalisk skicklighet och en konstnärlig fingertoppskänsla som har resulterat i något av ett mästerverk.

Annonser